Med fasinasjon for vinduer

Malermester Rino Ringsrød har hatt vinduer som sin ekspertise i over 25 år. Han ser på dem som sjelfulle tidsvitner som kan overleve i flere århundrer hvis de behandles riktig.

– Vinduene er husets øyne, sier malermester Rino Ringsrød. Han er avdelingsleder for Malermestrene Juuhl & Bratfoss AS sitt vindusverksted og har en godt over gjennomsnittet stor interesse for vinduer.

– I utgangspunktet syntes jeg vinduer var litt kjedelige, det var jo bare vinduer, men så fant jeg ut hvor komplekse de er, med så mange detaljer å ta hensyn til, og da ble det veldig interessant å jobbe med, forteller Ringsrød.

Han har jobbet i Juuhl & Bratfoss i om lag fire år, men vinduer har han holdt på med de siste 25 årene.

– Du lærer noe hele tiden, om ulike profiler, sprosser og glass, beslag, ventilasjon, lufting og inneklima. De senere årene har det vært økende søkelys på klimaskiller, da dette som regel stilles krav til i offentlige bygg, sier Ringsrød.

mal-proff-vinduer-juuhl-bratfoss-Rino-Ringsrod-2.png

Les også:– Sammen styrker vi malerfaget

Verksted med perfekte forhold

Juuhl & Bratfoss har etablert et eget vindusverksted på Ådalsbruk i Løten. Her tar erfarne eksperter hånd om gamle vinduer fra privatpersoner og offentlige etater. Vinduene behandles under perfekte forhold, med jevn temperatur og gode lysforhold. Her gjøres først en grundig vurdering av vinduene, før de bygges opp fra grunnen av, ved at maling, kitt og glass fjernes og hjørnejern renses, skjevheter og råteskader utbedres og til slutt blir vinduene kittet og malt på nytt.

– Gamle vinduer er en del av husets historie. Dersom huset ditt har de originale vinduene i behold, gjelder det derfor å finne ut hvordan du best kan vedlikeholde dem. Tar du de rette grepene, får du vinduer med høy kvalitet både når det gjelder komfort, miljøvennlighet og økonomi, forteller Ringsrød.

Les mer om vedlikehold av vinduer på byggogbevar.no.

Det er mange måter å oppgradere eldre vinduer på. De fleste har en gammel ytterramme og et varevindu innenfor.

– Ofte gir vi varevinduene nye tetningslister, som forbedrer vinduets evne til å isolere betraktelig, samtidig som det demper støy utenfra, sier han.

Ifølge Ringsrød er feilen mange huseiere gjør at de monterer tetningslister på ytterrammen, fordi det er der det trekker, mens det egentlig er varevinduet som skal ha tetningslistene.

– Det er også mange som fjerner panelovnene under vinduene av forskjellige årsaker. Det de da ofte vil oppdage er at det blir kaldt på gulvet, eller i sofaen under vinduer. Det er kulderas fra vinduene som gjør at det blir kaldt på gulvet. Hadde panelovnen vært på plass med litt varme på, så ville det vært unngått.

Les også:Fristet unge med maleryrket i Vestfold

mal-proff-vinduer-juuhl-bratfoss.png

Vinduer fra 1700-tallet

Vinduene de får inn på verkstedet er stort sett fra før 1960, ofte fra århundreskiftet. De har til og med fått inn vinduer datert tilbake til 1750, som fortsatt har vært i ganske god stand.

– Hvis du har et gammelt hus, så får du jo ofte ikke lov til å bytte vinduene, og da er det en god løsning å få dem oppgradert. Flere og flere oppdager at det går an å søke økonomisk støtte hos for eksempel Kulturminnefondet. De har støtteordninger for blant annet private enkelteiere og sameier. I de fleste tilfeller vil det lønne seg å rehabilitere gamle vinduer i stedet for å skifte dem ut. Og vi er vant til å samarbeide med Riksantikvaren og deres restriksjoner og anbefalinger, forteller Ringsrød.

Han innrømmer at han og de andre ansatte har blitt det han omtaler som vindusnerder etter å ha tilbragt mye tid på vindusverkstedet.

– Det er imponerende god materialkvalitet på gamle vinduer, til tross for mye vær og vind her i Norge. Og jeg slutter aldri å bli fasinert avat en vindusramme med tynne sprosser av så lite tremateriale, kan holde i så mange år. Vi utbedrer kun det som trengs, resten lar vi være i original stand, sier Ringsrød.

mal-proff-vinduer-juuhl-bratfoss-Rino-Ringsrod.png

Les også:Jonas ble nordisk mester i malerfaget