Maleryrket fristet mange på Vestby vgs

– Bransjen vår skriker etter flere lærlinger og malermestre, derfor er vi mange som jobber aktivt for å få til en ordentlig rekruttering til faget, forteller kjedesjef i Mesterfarge, Eskild Løken Ugland. Han var til stede da Vestby videregående skole arrangerte fagdag for førsteklassingene på Byggfag i oktober.

– Maleryrket egner seg godt for de som er kreative og som liker å jobbe med både kroppen og hodet, og de var det flere av på Vestby videregående skole, forteller Eskild Løken Ugland.

Da den videregående skolen inviterte til fagdag for vg1-elever var han til stede for Mal Proff og Mesterfarge sammen med flere representanter fra bransjen. Målet var å fremsnakke og fortelle om maleryrket, og motivere elevene som går første året på bygg- og anleggsteknikk til å gå videre som lærling i overflateteknikk før de avlegger svenneprøve etter tre år.

Les også: Fristet unge med maleryrket - Gjennestad videregående skole arrangerte årets BASE-dag

To eller tre år som lærling

På Vestby videregående skole tilbyr de studier i bygg- og anleggsteknikk, men skolen har ikke et tilbud om undervisning i overflateteknikk på år to og tre. Dette håper Ugland at skolen snart vil gjøre noe med.

– Du kan gå videre i læra etter første året med bygg- og anleggsteknikk, og deretter ta svennebrev i overflateteknikk etter tre år. Men en del ønsker heller å gå videre med undervisning i overflateteknikk på vg2, så det hadde vært gøy om dette snart ble et fagtilbud på Vestby videregående skole, forteller han.

På skoler med overflateteknikk som eget fagområde kan elevene velge å få undervisning i overflateteknikk på vg2, for deretter å gå ut i læra i to år før de tar svenneprøven.

– Det er heldigvis flere veier til mål når du ønsker å bli maler, som enten innebærer to eller tre år som lærling. Og så kan du selvfølgelig velge å gå videre ved å ta mesterbrev etterpå, noe som åpner enda flere muligheter, sier Ugland.

mal-proff-vestby-vgs.png

Mange jobbmuligheter

Han trekker frem at man i tillegg til å jobbe som maler kan få jobb hos flere av Mal Proffs leverandører.

– Som et eksempel har Jotun flere malermestre ansatt, så du låser deg på ingen måte ved å utdanne deg til maler.

Under fagdagen på Vestby videregående skolen fikk Ugland veldig god respons fra elevene, og representantene fra Mal Proff ble kontaktet av flere elever som hadde blitt overbevist om at maleryrket var veien videre.

– Derfor er disse møtene så viktige. Det gjelder å være til stede, vise frem yrket og motivere, det har mye å si for denne aldergruppen at de får se hvilke muligheter som finnes, forteller kjedesjefen.

Les også: På Bygg Reis i oktober konkurrerte seks unge håndverkere om å bli Norges beste gulvlegger og maler