Haralds hjørne: Malermester Studsrud AS

Gjennom snart 150 år har Studsrud-slekta fostret malermestre. Bjørn Studsrud er femte generasjons maler og setter spesielt stor pris på å få dekorere og restaurere gamle bygg.

– Tippoldefaren og oldefaren min var jo opprinnelig bønder. Om vinteren hogde de tømmer, og om sommeren syklet de rundt og tok maleoppdrag på omkringliggende gårder, forteller Bjørn Studsrud. Han er daglig leder, malermester og interiørdesigner i Malermester Studsrud AS, og kan se tilbake på familiens snart 150 år gamle yrkestradisjon.

Studsrud viser frem en kopi av folketellingen fra 1891, der tippoldefaren Peter Thorsen står oppført som «maler for egen regning». Helt siden den gang har malerpenselen vært en del av familiens hverdag.  

– Han hadde visstnok flere jern i ilden, og var i tillegg en ivrig skrothandler og symaskinselger, men det er maleinteressen vi tok med oss videre, sier Studsrud.

Sønn, sønnesønn og sønnesønns sønn

Tippoldefar og oldefar Studsrud spesialiserte seg etter hvert på dekorasjonsoppdrag, og malte rosetter, sjablonger, ådringer og marmoreringer i Oslos bygårder.

– Bestefaren min videreførte yrkestradisjonen. Det var lite å gjøre under krigen, og de ønsket ikke å jobbe for tyskerne, men etter 1945 startet de opp igjen, forteller Bjørn Studsrud.

Les også: Haralds Hjørne - 2018 feiret limgiganten Casco 90-års jubileum

Bjorn_Studsrud_2.jpg

Fem generasjoner malermestre

Selskapet Maler H. Studsrud & sønn ble etablert i 1964, av Bjørns Studsruds far og bestefar. Bjørn Studsrud og broren Roger begynte som lærlinger i 1995 og har i senere år mottatt både svennebrev og mesterbrev. Men selv med fire generasjoner malere bak seg, var ikke valget om å følge i deres fotspor enkelt.

– Jeg klarte ikke helt å bestemme meg med en gang. Jeg gikk allmennfag, med fordypning i metafysikk og kjemi, for å holde alle muligheter åpne. Det var først etter at jeg hadde fullført militæret, at jeg bestemte meg for å bli maler, sier Bjørn Studsrud.

Broren Roger valgte samme yrkesvei. Nå jobber de side om side i familiebedriften, der faren Asbjørn Studsrud fortsatt er aktiv.

– Han er 73 år og maler kanskje ikke så mye lenger, men han fungerer som en vaktmester og hjelpemann. Det er jo en livsstil. Når vi møtes, selv i familiebursdager, så blir det alltid en del jobbprat, forteller han.

Les også: Ilias Ntiso legger både sjel og stolthet i arbeidet

Antikvarisk restaurering

I dag har Maler H. Studsrud & sønn blitt til Malermester Studsrud AS og har tretten ansatte. Bedriften har spesialisert seg innen antikvarisk restaurering, med hovedvekt av oppdrag i eldre bygg, kirker og prestegårder.

– Vi er glade i den gamle stilen. Vi bruker linoljemaling, strekker strie, restaurerer og setter tilbake til original stil, sier Studsrud.

Han jobber blant annet på et prosjekt på Ramme gård, der deler av byggene er bygget i 1750- og 1800-talls stil, og mange av de gamle teknikkene skal benyttes.  

– Vi har blitt mer og mer opptatt av produktene man brukte før, slik som linoljemaling, kalk og dekor. Roger er også dekorasjonsmaler, så vi har mange slike oppdrag. På Hovin kirke jobber vi nå med å skrape og male tak. Vi har funnet gammel dekor under malingen som vi skal skrape fram igjen. Og så skal vi lage fargetrapper som viser hvilke farger som er brukt tidligere. Det er som en skattejakt når vi skraper av maling i gamle bygg. Kanskje avdekker vi en knallgul bord med grønn dekor, og da kaster vi oss rundt for å få det fram. Det er ganske spennende å få være med på å oppdage tidligere historie gjemt bak flere lag maling, sier Bjørn Studsrud.

Les også: Ny møteplass for malerfaget

Bjorn_Studsrud.jpg

På bildet: Bjørn Studsrud viser frem et avisutklipp fra 1996 av faren som vasker veggene i Rødnes kirke med loff. – Det er en veldig skånsom måte å vaske på, og fjerner skitt uten å fjerne limfargen, forteller han.

Du kan lese om flere spennende prosjekter i Proffmagasinet.